Het recente Jaarverslag 2024 van het stedelijke Integriteitscomité vermeldt o.a. de volgende adviesvraag:
2024.05 Adviesvraag over neutrale beleidsvoorbereiding vs. input voor partijprogramma’s
Adviesvraag: Een personeelslid stelde een vraag omtrent beleidsvoorbereidend werk versus input voor partijprogramma’s. Het personeelslid stelde de vraag of er een kader is dat bepaalt hoe de diensten moeten omgaan met vragen naar extra studiewerk vanuit politieke hoek.
Categorieën: behandelen van informatie, neutraliteit
Gevolg: Het integriteitscomité bevestigde dat het evident is dat de diensten vragen krijgen vanuit de kabinetten om informatie aan te leveren rond bepaalde thema’s, dit vanuit de beleidsvoorbereidende rol en verantwoordelijkheid. Maar het onderscheid moet gemaakt worden tussen enerzijds beleidsvoorbereidende vragen van de mandataris, d.w.z binnen de meerjarenplancyclus en het bestuursakkoord, en anderzijds vragen van de ‘partijpoliticus’, welke laatste niet zomaar aan de diensten kunnen worden voorgelegd. Bij wijze van voorbeeld kan het niet dat tijdens een verkiezingsjaar informatie en extra studiewerk wordt gevraagd als input voor een partijpolitiek programma.
Uit deze adviesvraag kunnen we concluderen dat één of meerdere collegeleden en/of kabinetten in 2024 vragen stelden aan stadsmedewerkers of stadsdiensten in de context van de voorbereiding van een partijpolitiek programma. Men ervoer deze vragen naar bijkomend studiewerk duidelijk als partijpolitiek geïnspireerd en niet als zijnde in de context van de uitvoering van het meerjarenplan. Dat stadsmedewerkers op deze wijze zouden ingezet worden ter voorbereiding van verkiezingsprogramma’s kan natuurlijk niet en dat is ook de strekking van het bijhorende advies.