In 2019 werd in opdracht van de Stad een stedenbouwkundige studie opgemaakt voor de omgeving van het Wittekaproenenplein. De studie omvat een toekomstbeeld voor de volledige omgeving, vanuit haar positie in de wijk Rabot-Blaisantvest en rekening houdend met de ambities en doelstellingen die zowel stadsbreed als specifiek voor Rabot-Blaisantvest gelden, onder meer vanuit het programma ‘Bruggen naar Rabot’.
Deze studie werd gevalideerd door het college bij collegebesluit van 7 mei 2020.
Een eerste fase van de herontwikkeling kan worden opgestart met de sloop en vervangingsbouw van de bestaande sociale huisvesting door Thuispunt Gent en de heraanleg van het omliggende openbaar domein, waarbij het Wittekaproenenplein omgevormd zal worden naar het Witte Kaproenenpark.
Om deze herontwikkeling te kunnen realiseren dient een aantal percelen grond te worden geruild tussen de Stad Gent en Thuispunt Gent
Concreet betreft het de ruil van de volgende onroerende goederen:
A - eigendom van de Stad Gent:
STAD GENT- tiende afdeling
Een perceel grond - lot 3, gelegen te Gent, Wittekaproenenplein, kadastraal bekend, tiende afdeling, sectie K, deel van het openbaar domein, met een oppervlakte volgens meting van tweehonderd en tien vierkante meter zevenenzeventig vierkante decimeter (210,77 m²).
Met
B - Eigendom van Thuispunt Gent:
STAD GENT - tiende afdeling
Diverse percelen grond, gelegen te Gent, aan het Wittekaproenenplein / Gebroeders De Smetstraat, kadastraal bekend, tiende afdeling, sectie K, deel van de persceelnummers 0071T3P0000, 0071W3P0000, 0258NP0000 en 0255F7P0000:
De goederen werden opgemeten door Marijke Brondeel, landmeter-expert hiertoe beëdigd
Deze grondruil kan gerealiseerd worden zonder opleg.
Simultaan aan deze besluitvorming door de Stad zal deze ruilovereenkomst door Thuispunt Gent aan hun raad van bestuur worden voorgelegd.
Gezien de gunning aan de uitvoerder van de werken reeds in juni plaats zal vinden werd in de overeenkomst van ruil een vervroegd gebruik en genot opgenomen ten voordele van Thuispunt Gent zodat reeds met de uitvoering van de werken kan gestart worden.
Gezien de parkaanleg op de goederen die door Thuispunt aan de Stad worden overgedragen zal het gebruik en genot van deze goederen pas overgaan naar de Stad bij de voorlopige oplevering van de omgevingaanleg op welke moment de grond een openbaar karakter krijgt.
De motivatie van de voorliggende overdracht binnen de bewarende maatregelen is ingegeven vanuit het feit dat herontwikkeling van deze zone door de Stad en Thuispunt Gent in die mate gevorderd is dat men het bouwen van sociale huisvesting op deze locatie begin juni zou kunnen gunnen aan de uitvoerder van de werken.
Op basis van deze verklaring zal aan de administratie van het kadaster verzocht worden aan dit goed geen kadastraal nummer meer te geven.
eigendom van Thuispunt Gent, En dit kosteloos, dus zonder dat er een te betalen oplegsom verschuldigd is door een van de partijen.
Ontslaat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie ervan enig ambtshalve inschrijving te nemen bij het overschrijven van de verkoopakte in zijn registers.