De Overpoort is 1 van de bruisendste uitgaansbuurten van Gent. Een nightlifescene in de stad is belangrijk maar er moet ook gewaakt worden op de leefbaarheid van de buurt, zowel overdag als ‘s nachts. Daarom gelden er bijvoorbeeld extra regels rond glasverbod. Door de vele regels, reglementen en noodzakelijke vergunningen zijn horeca-ondernemers echter vaker bezig met reglementen doorpluizen dan met hun zaak. De ondernemers in de Overpoort zijn daarom vragende partij om een structureel overleg te hebben met de stad om bepaalde dingen te kunnen bespreken en/of stroomlijnen zoals al gebeurde voor corona.
Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:
De afgelopen jaren was er een structureel overleg met de uitbaters in het kader van Overpoort 2.0. Op 31 maart vond het eerste overleg met de uitbaters van de nieuwe legislatuur plaats. Daar werd al aangegeven dat het stadbestuur zeker openstaat voor een structureel overleg. Er zijn sowieso korte lijnen tussen de uitbaters en onze stad.
Op 31 maart hebben de uitbaters ons onder andere de vraag tot versoepeling van het glasverbod op terrassen meegegeven. De burgemeester heeft die vraag voorgelegd aan de politie en zij bezorgden hem het volgend advies:
“Vanuit de politie blijven wij voorstander van het behoud van het glasverbod in de Overpoortstraat. Glazen recipiënten vormen een reëel veiligheidsrisico. Bij eerdere incidenten werd glas gebruikt als wapen, werd met glazen gegooid naar andere personen etc. Zowel de veiligheid van studenten, uitbaters en politie komt hierbij in het gedrang. Er kan ook heel wat ongewilde glasbreuk zijn door dronkenschap bij klanten, omstoten van glas etc. Ondanks het glasverbod en de handhaving hierop, lezen we in de verslagen van Flow regelmatig dat ze met een jongere naar de chalet moeten gaan om een snijwonde te verzorgen. Er ligt ook nog steeds veel glas op de straat. Deze glasscherven zorgen eveneens voor hinder en onveiligheid voor voetgangers en fietsers.
Afgebakende terrassen kunnen weliswaar bijdragen aan duidelijkheid, maar dat zal niet volstaan om het rondzwervend glas op de openbare weg aan te pakken en te vermijden dat glazen recipiënten als wapen gebruikt worden.”
De burgemeester en ikzelf volgen de politie in hun advies. Nu moeten de uitbaters aan de deur zorgen dat er geen glas hun zaak verlaat. Op een terras, zelfs met een afbakening, moeten ze over een veel grotere ruimte, de volledige breedte van hun zaak, waken dat glas een bepaalde zone niet verlaat. Er wordt nu soms al geklaagd door uitbaters dat ze sheriff moeten spelen in hun eigen zaak. Dat zal er niet op verbeteren als ze plots een volledige terraszone moeten in de gaten houden. En het kan ook niet de bedoeling zijn dat de politie of de medewerkers van Flow hier toezicht op houden.
do 15/05/2025 - 20:06