De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, artikel 2.2.21 §6.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 1.
Aanleiding tot opmaak van het RUP
De Stad Gent maakt het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) nr. 178 ‘Sint- Bernadettestraat’ op om het sociaal huisvestingsproject Sint-Bernadettewijk mogelijk te maken. Met het RUP nr. 178 wordt een deel van het RUP S.A.43, met zeer gedetailleerde zoneringen en voorschriften, vervangen. Het oude RUP verhinderde een kwaliteitsvolle en samenhangende ontwikkeling van de nieuwe wijk.
Ter voorbereiding van dit RUP is een masterplan opgemaakt. Het planningsproces voor het stedenbouwkundig luik van het masterplan is afgerond in de loop van april 2024.
Het RUP heeft betrekking op de volledige vroegere sociale woonwijk aan de Sint- Bernadettestraat. Meer uitleg is te vinden in de toelichtingsnota van het RUP.
Proces tot aan de voorlopige vaststelling
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 24/08/2023 de startnota en de procesnota van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP nr. 178 'Sint-Bernadette' goed. Hiermee werd een eerste raadplegings- en adviesronde doorlopen, van 31/08/23 tot en met 30/10/23.
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 2 mei 2024 de scopingsnota, de procesnota en het voorontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP nr. 178 'Sint-Bernadette' goed.
Na goedkeuring van het voorontwerp-RUP volgde een tweede raadplegings- en adviesperiode. Het voorontwerp-RUP is voor advies overgemaakt aan de Gecoro en de door de Vlaamse regering aangeduide adviserende instellingen en administraties. Gezien de beperkte planwijziging werd er geen plenaire vergadering georganiseerd. Het RUP kende ook een juridische controle. Dit leidde tot een aantal andere formuleringen waarbij de inhoud dezelfde bleef.
Voorlopige vaststelling
De gemeenteraad stelde het RUP voorlopig vast op 24/09/2024.
Openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 14 oktober 2024 tot en met 12 december 2024.
Advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro).
De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) heeft tijdens de periode van het openbaar onderzoek twee adviezen ontvangen:
• het advies van 24/10/2024 van de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen,
• het advies van 14/10/2024 van het Departement Omgeving, Afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en-Projecten,
Beide adviezen zijn gunstig. Deze zijn toegevoegd als bijlage bij dit besluit.
Tijdens de periode van het openbaar onderzoek heeft het secretariaat van de Gecoro ook 1 bezwaarschrift ontvangen. In de vergadering van 14 januari 2025 heeft de Gecoro alle adviezen, opmerkingen en het bezwaar gebundeld, gecoördineerd en hierover beraadslaagd. Naar aanleiding van deze beraadslaging heeft de Gecoro op 30 januari 2025 een gunstig advies uitgebracht. De Gecoro stelde vast dat het bezwaar niet van dien aard is om het RUP aan te passen. Het advies van de Gecoro is toegevoegd als bijlage bij dit besluit.
In uitvoering van artikel 2.2.18 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening is het college van burgemeester en schepenen belast met de opmaak van gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen en neemt het college daartoe de nodige maatregelen. In deze fase van de opmaakprocedure van het RUP wordt er aan de gemeenteraad gevraagd om het gemeentelijk RUP nr. definitief vast te stellen.
Aanpassingen aan het ontwerp-RUP na openbaar onderzoek en Gecoro advies.
Op basis van artikel 2.2.21§6 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kunnen bij de definitieve vaststelling van het plan, ten opzichte van het voorlopig vastgestelde plan, enkel wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op of voortvloeien uit de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde bezwaren en opmerkingen, uit de adviezen, uitgebracht door de aangewezen diensten of overheden of uit het advies van de Gecoro.
Het advies van de Gecoro van 30 januari 2025 over het voorlopig vastgestelde RUP en over het bijhorend bezwaar en adviezen ligt in lijn met de doelstellingen van het voorlopig vastgestelde RUP en bijgevolg ook met de beleidsvisie 'Structuurvisie 2030, Ruimte voor Gent' en het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan uit 2003 waaraan dit plan uitvoering geeft. Het advies van de Gecoro is goed onderbouwd. De gemeenteraad is van oordeel dat het bezwaarschrift op een degelijke en grondige manier behandeld is in dit advies en dat het advies rekening houdt met de uitgebrachte adviezen. Daarom beschouwt de gemeenteraad dit advies als de eigen motivatie voor de definitieve vaststelling van het RUP.
Termijn waarbinnen het gemeentelijk RUP definitief moet worden vastgesteld
De gemeenteraad moet binnen de 180 dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk RUP definitief vaststellen. Aangezien het openbaar onderzoek over het ontwerp van gemeentelijk RUP eindigde op 12 december 2024, moet de gemeenteraad voor juni 2025 dit gemeentelijk RUP definitief vaststellen.
Op te heffen voorschriften
Overeenkomstig artikel 2.2.5, §1, 7° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bevat een ruimtelijk uitvoeringsplan, in voorkomend geval, een zo limitatieve mogelijk opgave van de voorschriften die strijdig zijn met het ruimtelijk uitvoeringsplan en die opgeheven worden. Deze oplijsting is opgenomen in de toelichtingsnota.
Dit betreft delen van het gewestplan ‘Gentse en kanaalzone’, met de bestemming woongebied (KB van 14 september 1977) alsook de zones en bijhorende voorschriften van het RUP nr. S.A.-Sint-Bernadettestraat (definitief vastgesteld door de gemeenteraad op 26/04/2004 en goedgekeurd door de deputatie op 24/06/2004), voor zover gelegen in het plangebied.
Samenstelling gemeentelijk RUP
Dit gemeentelijk RUP nr. 178 'Sint-Bernadette' bevat volgende, overeenkomstig artikel 2.2.5, §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening voorgeschreven, stukken:
Vervolgtraject
Als het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan niet tijdig is geschorst of vernietigd, wordt de gemeenteraadsbeslissing houdende de definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan binnen negentig dagen na de definitieve vaststelling bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en wordt ze binnen dezelfde termijn volledig bekendgemaakt op de website.
Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan treedt in werking veertien dagen na de bekendmaking van de gemeenteraadsbeslissing houdende de definitieve vaststelling van het plan bij uittreksel in het Belgisch Staatsblad.
Adviezen
Deze beslissing wordt genomen rekening houdend met volgende adviezen:
Neemt kennis van het gemotiveerde advies van 30 januari 2025 van de GECORO, dat bij dit besluit is gevoegd, en dat naar aanleiding van het openbaar onderzoek over het voorlopig vastgestelde ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan nr. 178 'Sint-bernadettestraat' op basis van de ontvangen adviezen, de opmerkingen en het bezwaar door de GECORO werd uitgebracht.
Stelt het gemeentelijk RUP nr. 178 'Sint-Bernadettestraat' definitief vast en neemt het advies van de Gecoro hiervoor tot haar eigen motivatie.