Tijdens de commissie MEO van 8 oktober 2024 werd de signalisatie aan laadpalen voor deelwagens besproken. Er was sprake van het weghalen van de onderborden met vermelding van de naam van de betrokken autodeelorganisatie tegen 1 januari 2025. Volgens schepen Watteeuw was het immers "onhoudbaar" om voor elke individuele deelwagen een laadpaal te voorzien.
Huidig schepen Vandenbroucke haalde toen aan dat het weghalen van de onderborden de toegankelijkheid en het gebruiksgemak van elektrische deelwagens onderuit dreigde te halen. In zijn repliek stelde hij dat "de parkeer- en laadgarantie voor gebruikers fundamenteel is voor het businessmodel van elke deelwagenaanbieder."
Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:
Beste Mr. De Roo,
Het bestuursakkoord is helder. Als schepen van Mobiliteit wil ik de groei van de autodeelsector verder faciliteren. Ik geloof erg in het concept van deelmobiliteit als antwoord op hedendaagse mobiliteitsvraagstukken. 1 deelwagen neemt zo’n 8 particuliere wagens van de baan. Deze wagens staan minder stil dan privé-wagens en bovendien maakt het elektrisch rijden een pak haalbaarder en betaalbaarder voor veel Gentenaars. De toegankelijkheid van het systeem wil ik deze legislatuur verder verhogen, door met name ook minder ‘evidente’ doelgroepen te overtuigen van de vele voordelen van autodelen.
Het faciliteren van autodelen zie ik dus als een kerntaak voor een lokale overheid en een zekere en nabije standplaats is voor vele gebruikers één van de voordelen die hen overtuigt om de eigen wagen in te ruilen voor een deelwagen. Dat kunnen we moeilijk ontkennen. Wanneer mensen de overstap maken naar gedeelde mobiliteit, is de winst er echter voor iedereen. Hoe meer mensen autodelen, hoe efficiënter de openbare ruimte wordt benut.
Ik zat al samen met de autodeelsector voor een eerste overleg over wat er nodig is om een volgende sprong voorwaarts te maken, in het bijzonder om autodelen ingang te laten vinden bij doelgroepen die vandaag weinig of niet bereikt worden.
Ook de zogenaamde onderbordjes bij laadpalen kwamen daarbij aan bod. De autodeelsector ziet in dat het voorzien van een laadpunt per deelwagen op termijn niet houdbaar is.
Een te laag verbruik op een laadpaal vertraagt de verdere elektrificatie van ons wagenpark. Voor mij is het dus van cruciaal belang dat het verbruik op elke laadpaal – en dus ook voor de laadpalen voorbehouden voor autodelen - op een aanvaardbaar niveau is en toeneemt doorheen de tijd, wat niet spoort met het reserveren van een publieke laadpaal voor 1 deelwagen.
Ik zal hierover verder in overleg gaan met de sector. Het Mobiliteitsbedrijf monitort vandaag reeds het verbruik per deellaadpaal per maand. Samen met de sector zal ik werken aan een groeipad richting een haalbaar, maar ambitieus verbruiksniveau. Indien op termijn blijkt dat een deellaadpaal er niet in slaagt dit groeipad te realiseren, dan zal ik beslissen om het onderbord te verwijderen, waardoor deze paal voor alle deelwagens toegankelijk wordt en niet langer informeel toegewezen is aan één organisatie.
wo 12/03/2025 - 21:24