Terug
Gepubliceerd op 13/03/2025

2025_MV_00170 - Mondelinge vraag van raadslid Bob Cammaert: Werken Baarle-Drongen

commissie mobiliteit, architectuur, stadsontwikkeling, stedenbouw en erfgoed (MASSE)
wo 12/03/2025 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: do 13/03/2025 - 08:42
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Patricia De Beule; Jenna Boeve; Sami Souguir; Sven Taeldeman; Gert Robert; Veli Yüksel; Stijn De Roo; Gaëlle De Smet; Liesbet De Weder; Sophie Vanonckelen; Sarah Van Acker; Bob Cammaert; Mathieu Cockhuyt; Dilek Arici; Veerle Baert; Jonas Naeyaert, Fractievoorzitter Vlaams Belang; Lies Vanpeperstraete; Christophe Peeters; Filip Van Laecke; Joris Vandenbroucke; Tom Van Dyck

Afwezig

Tom De Meester, Fractievoorzitter PVDA; Stephanie D'Hose, Fractievoorzitter Voor Gent; Sabena Donkor; Bert Misplon, Fractievoorzitter Groen; Anneleen Van Bossuyt, Fractievoorzitter N-VA; Pascal Vlaeminck; Isabelle Heyndrickx, Fractievoorzitter cd&v; Simon Smagghe; Julie Steendam; Yüksel Kalaz; Barbara Bonte; Johan Deckmyn; Anneleen Schelstraete; Maarten De Grauw; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman; Sherley Blomme

Secretaris

Tom Van Dyck

Voorzitter

Jenna Boeve
2025_MV_00170 - Mondelinge vraag van raadslid Bob Cammaert: Werken Baarle-Drongen 2025_MV_00170 - Mondelinge vraag van raadslid Bob Cammaert: Werken Baarle-Drongen

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

De brug van de Deinsesteenweg/Baarledorpstraat (N466), de grote verbindingsweg tussen Drongen-Baarle en Gent, zal worden vernieuwd. Deze brug zal minstens 6 maanden buiten gebruik zijn, en dit vanaf 31 maart 2025. In de wijk Keuze is er nog de zgn. Solvynsbrug. Die is echter niet voor alle inwoners bruikbaar wegens niet geschikt om grote verkeersstromen op te vangen én omdat er tijdelijk plaatselijk verkeer ingevoerd zal worden in deze wijk.

Voor de andere inwoners wordt er een omleiding voorzien; waarbij men de E40 moet gebruiken en hetzij het complex Nevele (16,5 km extra), hetzij het complex Sint-Denijs-Westrem (13,5 km).

Op 25 februari werd er een druk bijgewoonde infosessie georganiseerd over deze omleiding. Tenslotte vreest ook buurgemeente Deinze voor veel problemen. In de pers kunnen we lezen dat er een overleg werd ingepland tussen de 2 mobiliteitsschepenen.

Indiener(s)

Bob Cammaert

Gericht aan

Joris Vandenbroucke

Tijdstip van indienen

do 27/02/2025 - 13:19

Toelichting

Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:

  • Hoe evalueert de schepen de infosessie van 25 februari over de geplande omleiding? Welke signalen werden er gecapteerd? Welke bekommernissen hadden de buurtbewoners? Welke maatregelen werden er door de bewoners voorgesteld? Kan de schepen toelichten met welke maatregelen/suggesties men eventueel verdergaat?
  • Een maatregel die wij voorgesteld krijgen uit de buurt is om de tractorsluis in de Moerstraat tijdelijk open te stellen. Kan de schepen zijn visie op dit voorstel toe lichten? Zal hij hierop ingaan? Zo nee, waarom niet?
  • Heeft het overleg tussen Deinze en Gent al plaatsgevonden? Zo ja, wat waren hier de voornaamste bekommernissen/suggesties/vragen? Zo nee, wanneer zal dit plaatsvinden?
  • Heeft er overleg plaatsgevonden met de politie rond de controle op sluipverkeer? Graag wat meer duiding.

Bespreking

Antwoord

Beste Mr. Cammaert, 

Beste Mr. Van Laecke, 

Over de twee knips verwijs ik graag naar de vraag van de heer Taeldeman in het vragenuurtje van afgelopen gemeenteraad.  

Het is een goede zaak dat de Vlaamse regering investeert in de vervanging van na-oorlogse infrastructuur waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is en de brug op de Deinsesteenweg over de E40 is dringend aan vervanging toe. Ik moedig de Vlaamse regering trouwens graag aan om dat vooral te blijven doen op het grondgebied van onze stad. 

Als je weet dat er over die brug tijdens de spits 1500 voertuigen per uur passeren, dan kan de impact van een afbraak en heropbouw niet anders dan groot zijn. En de hinder navenant. Het zal effectief 6 maanden lang “op de tanden bijten” zijn. 

Er was dus heel veel interesse in de infoavond die door AWV op 25 februari werd georganiseerd want het Vlaams Gewest is in deze de bevoegde overheid. Veel terechte vragen werden gesteld. Met de scholen werd op basis van recent overleg bijvoorbeeld afgesproken dat begeleiding georganiseerd zal worden voor kinderen die aan de noordzijde van de Kloosterstraatbrug afgezet worden en dan met de fiets of te voet de route richting school verder zetten. 

AWV kiest er bewust voor om een omleiding van een zeer drukke gewestweg maximaal via het hogere wegennet ofwel de E40 te organiseren. Daar zijn goede redenen voor. 

Zo zijn de twee smalle bruggen naast de Deinsesteenweg  (de Solvynsdreef richting Brussel en de Kloosterstraatbrug richting Oostende) volgens AWV niet geschikt om als volwaardig alternatief te beschouwen voor een omleiding. De reden hiervoor is heel simpel: deze bruggen en de woonwijken aan de voet ervan kunnen een stroom van 1500 voertuigen (inclusief het vele vrachtverkeer) per uur in de spits absoluut niet slikken. Gevaarlijke fileopbouw in de wijken van Baarle en op verschillende kruispunten op N466 zou het gevolg zijn. Bovendien dreigt de afwikkeling van het bedrijventerrein – waar verschillende SEVESObedrijven gevestigd zijn - te blokkeren. Als stad Gent delen we dit standpunt.  

Het aanmoedigen om deze smalle bruggen te gebruiken en deze nog beter dan vandaag bereikbaar te maken door bv. de tractorsluis in de Moerstraat tijdelijk te openen, is om die reden geen goed idee. Door de tractorsluis open te zetten, zouden zeer grote stromen verkeer, ook zwaar verkeer, door de Noordhoutwijk zijn weg zoeken naar de Kloosterstraatbrug, die – nogmaals - deze afwikkeling niet kan dragen. 

De poort richting de Solvynsbrug maximaal openen zou dan weer snel leiden tot het noodgedwongen afsluiten van dit brugje. Door het invoeren van ‘trage’ verkeerslichten en tijdelijke borden ‘uitgezonder plaatselijk verkeer’ hopen we samen met AWV stellig dit scenario te vermijden. Lukt dit niet, dan zal de politie beslissen om enkel éénrichtingsverkeer toe te laten op de Solvynsbrug of om de brug zelf af te sluiten. Met de burgemeester heb ik afgesproken dat de wijkpolitie en de verkeersdienst tijd zullen vrijmaken om toezicht te houden hierop. Maar goed, evident is het niet om het gebod “uitgezonderd plaatselijk verkeer” waterdicht te handhaven.  

 Aan ongeruste buurtbewoners wil ik benadrukken dat de Solvynsdreef én Kloosterstraatbrug bereikbaar blijven, maar ik vraag begrip voor het feit dat deze oversteken tijdens de werken niet beter toegankelijk kunnen worden gemaakt dan ze vandaag zijn.  

Samen met de Vlaamse overheid en de politie zal ik de vinger aan de pols houden en de impact van de werken opvolgen. Indien ingrijpen noodzakelijk wordt, zal dat in overleg met alle partners gebeuren. 

Als schepen van Mobiliteit wil ik tot slot een oproep doen: 

Aan al wie zich tussen april en oktober verplaatst tussen Gent en Deinze: Kies voor  de alternatieve routes via de R4, de E17 of de Kortrijksesteenweg zodat Baarle maximaal bereikbaar blijft voor wie er echt moet zijn om te wonen, te winkelen of te werken. Aan de bewoners van Drongen-Baarle vraag ik een inspanning met oog op het toekomstbestendig maken van haar infrastructuur en zo de bereikbaarheid van de dorpskern voor toekomstige generaties te garanderen, ook voor wie zich dan met de wagen verplaatst.   

Tot slot: met Deinze is er contact geweest op ambtelijk niveau, maar ik heb zelf nog geen overleg gepleegd met de schepen van Deinze.  

wo 12/03/2025 - 22:26