In oktober heeft de Vlaamse Waterweg de Saskensbrug in Gentbrugge vervangen: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241007_95282487
Een mooie brug die intensief en dankbaar gebruikt wordt, maar aan beide kanten zit nog een heel oneffen stuk kasseien. Het mooie groen dat er is langs de Schelde daar, is door die kasseistrook heel moeilijk bereikbaar. Vooral aan de kant van Gentbrugge zijn die kasseien eigenlijk niet te doen, zo signaleren mij bezorgde burgers. Senioren uit het woonzorgcentrum in de Wolterslaan die alleen nog naar buiten kunnen in een rolstoel, en andere rolstoelgebruikers, ervaren hier een grote hindernis.
Er zou na de opening gezegd zijn dat de aansluiting van de brug toegankelijk zou gemaakt worden door de kasseistroken te asfalteren, maar dat is dus tot op vandaag nog niet gebeurd. Het zou tof zijn als rolstoelgebruikers tegen het voorjaar ook over die brug zouden kunnen...
Klopt het dat de kasseistroken in aanloop naar de brug nog zullen geasfalteerd worden? Wiens bevoegdheid is dit, van de stad of van de Vlaamse Waterweg?
Heeft u er zicht op wanneer dit effectief zal gebeuren?
Indien de Vlaamse Waterweg hiervoor verantwoordelijk is, heeft u recent hierover contact gehad met hen? Indien niet, kan u er bij de Vlaamse Waterweg op aandringen om hier snel werk van te maken?
Beste Mevr De Weder, Dhr Taeldeman,
Het is inderdaad de bedoeling om aan beide kanten van het de nieuwe Saskensbrug asfalt te leggen. De onderhoudsaannemer van de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen van de Stad zal deze werken in mei uitvoeren.
Een visie over het sluiseiland en omgeving is uitgewerkt in overleg tussen Projectbureau Ruimte, Groendienst, Mobiliteitsbedrijf, Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg, Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Stadsbouwmeester, Wijkregisseur en Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning. Dit naar aanleiding van de vervanging van de zuidelijke spoorwegbrug (in 2029) en de leegstand van het gebouw van de Vlaamse Waterweg.
Heel wat elementen komen samen in deze visie:
De dringende vervanging van de zuidelijke spoorwegbrug (Infrabel onderzoekt momenteel hoe deze brug en de bijhorende werf er zal uitzien.);
De verbinding van lokale en bovenlokale fietsroutes;
De mogelijkheid creëren voor stadsdistributie via water en fietscargo. Het sluiseiland is een van de weinige locaties in de binnenstad waar een geschikt gebouw grenst aan een aanmeerkade;
De mogelijkheid voorzien op lange termijn voor waterrecreatie (bv. kajakverhuur);
De nood aan ruimte voor buurtgebonden activiteiten (tijdelijk heeft een culturele vereniging hier een onderdak gekregen. Op lange termijn kan het gebouw deels een buurtgebonden functie huisvesten) Ook kan een deel van het eiland een zacht-recreatieve functie voor de buurt vervullen;
Behoud van het groene karakter op het eiland als onderdeel van de groenklimaatas langs de Schelde;
Behoud van de sluishoofden, motoren, bolders, sluiselementen met erfgoedwaarde als een reminiscentie van de vroegere functie.
Omdat de vroegere fietsoversteek in slechte staat was werd gekozen voor een gefaseerde aanpak, waarbij op korte termijn de fietsoversteek al structureel verbeterd werd en waarbij de fietsbrug kan hergebruikt worden in een latere fase.
In de gewenste eindsituatie zijn de spoorwegbruggen vervangen en komt aan de westzijde van het spoortalud een brede comfortabele fietsroute. De huidige brug over de saskes kan voor 1 van de 2 nieuwe oversteken hergebruikt worden. Op deze manier wordt het water binnen de sluis toegankelijk voor grotere vaartuigen in functie van de gewenste stadsdistributie via water. Ook kan er vervolgens werk gemaakt worden van een verbeterde toegankelijkheid van het eiland voor buurtbewoners.
wo 12/03/2025 - 22:40