Terug
Gepubliceerd op 15/05/2025

2025_MV_00343 - Mondelinge vraag van raadslid Bruno Matthys: Toekomst Studio Skoop en Gentse arthouse cinema's

commissie vrije tijd, openbaar groen, openbare netheid en klimaat (VOGOK)
ma 12/05/2025 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 12/05/2025 - 22:09
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Stephanie D'Hose, Fractievoorzitter Voor Gent; Bruno Matthys; Sami Souguir; Sven Taeldeman; Karlijn Deene; Bert Misplon, Fractievoorzitter Groen; Ronny Rysermans; Frederik Sioen; Liesbet De Weder; Sarah Van Acker; Jenna Boeve; Bob Cammaert; Stefaan De Winter; Julie Steendam; Simon Smagghe; Barbara Bonte; Freya Van den Bossche; Veli Yüksel; Sophie Vanonckelen; Laura Schuyesmans; Gert Robert; Isabelle Heyndrickx, Fractievoorzitter CD&V; Yüksel Kalaz; Jonas Naeyaert, Fractievoorzitter Vlaams Belang; Christophe Peeters; Filip Watteeuw; Mathias De Clercq; Sofie Bracke; Bram Van Braeckevelt; Rudy Coddens; Zeneb Bensafia; Astrid De Bruycker; Evita Willaert; Patricia De Beule; Stijn De Roo; Anneleen Van Bossuyt; Joris Vandenbroucke; Hafsa El-Bazioui; Fourat Ben Chikha; Burak Nalli; Dilek Arici; Veerle Baert; Mathieu Cockhuyt; Yilmaz Cetinkaya; Charlotte Coucke; Sabena Donkor; Lies Vanpeperstraete; Wouter Decoodt; Pascal Vlaeminck; Maarten De Grauw

Afwezig

Gaëlle De Smet; Els Roegiers; Filip Van Laecke; Tom De Meester, Fractievoorzitter PVDA; Johan Deckmyn; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman; Sherley Blomme

Secretaris

Maarten De Grauw

Voorzitter

Bruno Matthys
2025_MV_00343 - Mondelinge vraag van raadslid Bruno Matthys: Toekomst Studio Skoop en Gentse arthouse cinema's 2025_MV_00343 - Mondelinge vraag van raadslid Bruno Matthys: Toekomst Studio Skoop en Gentse arthouse cinema's

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Geachte Schepen,

Op 5 april overleed de Nederlander Ben ter Elst. Bij weinigen zal deze naam een belletje doen rinkelen, maar toch heeft deze man een grote steen verlegd in de rivier die Gent heet.

Ben ter Elst was namelijk de oprichter van Studio Skoop en was de stichter van het Internationaal Filmgebeuren Gent, wat vandaag Film Fest Gent heet.

De Stad Gent mag als filmstad trots zijn op onze twee art house cinema's Studio Skoop en Sphinx cinema. Hoewel deze twee cinema's in privé handen zijn, heeft de Stad Gent onze art house cinema's steeds op verschillende manieren ondersteund. En dat is een goede zaak, want deze cinema's dragen bij tot de grandeur van Gent als filmstad.

De toekomst van Studio Skoop was onzeker, toen bekend raakte dat de huidige eigenaar besloot met pensioen te gaan. Gelukkig werd er een valabele overnemer gevonden en bleek de toekomst van de Studio Skoop verzekerd. Echter, ik vernam onlangs dat de geplande overname van de Studio Skoop in gevaar is, omdat er problemen zouden zijn met de staat van het gebouw, waardoor de nodige vergunningen niet zouden kunnen afgeleverd worden.


Indiener(s)

Bruno Matthys

Gericht aan

Astrid De Bruycker

Tijdstip van indienen

do 10/04/2025 - 22:22

Toelichting

Klopt mijn informatie dat er problemen zijn met de staat van het gebouw van de Studio Skoop, waardoor de geplande overname in gevaar komt?

Indien ja, kan de Stad Gent helpen, bemiddelen of mee zoeken naar een oplossing voor de problemen die er zijn met de infrastructuur van het gebouw, zodat de Gentenaars kunnen blijven genieten van filmbezoek in de Studio Skoop en onze Stad Gent die filmstad kan blijven die ze vandaag is?

Bespreking

Antwoord

Beste Raadslid, 

Dankjewel voor deze vraag.  

Gent is op vlak van arthouse cinema zeker een koploper. Studio Skoop en Cinema Sphinx beschikken elk over 5 schermen en met samen 1.021 bioscoopstoelen nemen ze 38% in van de Vlaamse capaciteit in het arthouse segment. Dit heeft niet enkel impact op het bioscoopbezoek, maar is ook een bepalende factor op het filmecosysteem in Vlaanderen.  

In januari 2024 kondigden de Gentse groep Lumière en Studio Skoop effectief gezamenlijk aan dat Lumière de exploitatie van de arthouse cinema aan het Sint-Annaplein zou overnemen na een overgangsperiode. Voorafgaand aan deze mogelijke overname onderging het gebouw een grondige brandweerinspectie. Hierbij werden de zalen, het horecagedeelte en de publieke ruimtes gecontroleerd. Het gebouw voldeed niet langer aan de brandveiligheidsnormen, waardoor nieuwe investeringen noodzakelijk zullen zijn.   

Deze overeenkomst blijft natuurlijk een onderhandeling die tussen twee private partners gesloten moet worden. Maar we kunnen alvast dit deel van je vragen positief beantwoorden; de stad volgt dit proces nauwgezet op en faciliteert waar mogelijk gesprekken tussen de betrokken partijen om het behoud van de arthouse cinema in onze stad te waarborgen.  

Wij zijn een filmstad en willen dat graag ook blijven (cf. Bestuursakkoord).  

di 13/05/2025 - 10:51