Wie langs onze mooie waterlopen fietst of wandelt, ziet vaak de Japanse duizendknoop welig tieren. Ook in bermen en parken duikt ze soms op. Vier jaar geleden vroeg toenmalig Groen raadslid Sara Matthieu al naar de manier waarop de stad de bestrijding van de Japanse duizendknoop aanpakte. Het gaat immers om een invasieve plant die zich heel snel verspreidt en andere flora versmacht. Ze is al een tijd in gans Vlaanderen sterk aan een opmars bezig.
De schepen verzekerde toen dat de Stad geen pesticiden gebruikt en voornamelijk inzet op uitputting van de plant door intensieve bemaaiing. De verspreiding van de exoot wordt in Gent ook actief opgevolgd via een digitaal systeem. Er zou ook onderzocht worden of de plant door elektriciteit kan vernietigd worden.
In maart kondigde schepen van openbaar groen Bram Van Braeckevelt aan dat in de Emiel Van Swedenlaan in Gentbrugge schapen worden ingezet ter bestrijding van deze exoot. Ze eten de planten niet alleen op, maar zorgen er ook voor dat andere planten de ruimte krijgen om terug te groeien.
Gebeurt de monitoring van de Japanse Duizendknoop nog steeds via een digitaal systeem? Hoe staat het met de aanwezigheid van de Japanse Duizendknoop tegenwoordig op het Gentse grondgebied; kan de schepen hier een update van geven?
Heeft het onderzoek om gebruik te maken van elektrificatie iets opgeleverd? Wordt hier nu effectief gebruik van gemaakt? Of op welke manier wordt de Japanse Duizendknoop nu bestreden?
Ten slotte: ook na het maaien kan Japanse Duizendknoop zich via het afval verder verspreiden. Daarom is het belangrijk dat particulieren zich hier goed bewust van zijn, en het maaiafval meegeven met het restafval en niet met de GFT-container. Misschien ook goed hier nog eens voor op te roepen?
Beste Mevr. De Weder,
We monitoren de Japanse Duizendknoop inderdaad via OBSURV, het digitaal inventarisatie- en beheerssysteem van de Groendienst. In dat systeem staan momenteel 583 haarden ingetekend.
Voor het bestrijden ervan hanteren we drie verschillende methodes afhankelijk van de locatie:
Elektrificatie is een dure behandeling die we daarom niet efficiënt achten.
Wat het maaiafval betreft lijkt er sprake van een misvatting. Het zijn enkel de ondergrondse plantendelen (= rhizomen) die aanleiding kunnen geven tot nieuwe haarden. Nieuwe haarden ontstaan dus vooral door grondverzet met besmette aarde tijdens aanlegwerken van wegen of oevers en niet tijdens het maaien. Bovengrondse stengel-delen zullen niet wortelen en kunnen dus weldegelijk verwerkt worden tot compost.