Toegankelijkheid is belangrijk in elke stad. Een stad maakt die toegankelijkheid mogelijk door gerichte keuzes te maken. In 2019 al, kaartte ik het probleem aan van het gebrek aan toegankelijke speeltuinen en -tuigen in onze stad.
Ondertussen is er al wat verandering in de zaak gekomen. In 2019 lanceerde de stad een ‘charter’ en later ook nog twee ‘actieplannen’ rond toegankelijkheid. Het recentste dateert van 3 maart 2023 (actieplan integrale toegankelijkheid 2023-2025).
In het actieplan 'Werken aan een toegankelijk Gent, nog voor de eerste stap' lezen we het volgende: “De Groendienst onderzoekt en stelt een locatie voor waar nog een extra bijkomende grote speeltuin specifiek gericht op inclusief spelen kan worden ingericht.”.
Tevens valt er later ook te lezen – in het actieplan uit 2023 – dat de Groendienst toegankelijkheid meeneemt als gunningscriterium in de bestekken voor speelzones. Echter valt het wel op dat de ambitie voor het bouwen van een bijkomende grote speeltuin (gericht op inclusief spelen), niet meer neergeschreven staat in het actieplan. Nochtans communiceerde het bestuur dat deze er zou komen in 2024.
Hierover had ik de schepen graag een aantal vragen gesteld;
Geachte collega Deene,
De groendienst heeft, samen met de Jeugddienst en de toegankelijkheidsambtenaar de voorbije jaren heel wat ervaring opgedaan rond integrale toegankelijkheid en inclusiviteit. U weet dat, want ik weet ook dat u al langer dit thema opvolgt.
Ook speelleveranciers zijn met dit thema bezig en werken aan toestellen en speelzones die meer inclusief zijn. Fysieke toegankelijkheid is daarbij natuurlijk een belangrijk aspect, maar inclusiviteit gaat breder. We richten ons op het creëren van speelomgevingen waarin alle mensen, ongeacht hun achtergrond, identiteit of vaardigheden, zich welkom en geaccepteerd voelen. Voortschrijdend inzicht leert ons bijvoorbeeld dat avontuurlijke speelzones, die niet volledig integraal toegankelijk zijn, wel inclusief kunnen zijn, indien er rekening gehouden wordt met een aantal zaken zoals het ontwerp van de omgeving tot kleurgebruik, hoogte van steunpunten,…
Op dit moment, op basis van de gekende planning, is er geen nieuwe bijkomende locatie voor ogen voor een grote inclusieve speeltuin. Het zou ook bijzonder zijn om dit nu aan te kondigen, gezien de oefening die we budgettair aan het lopen zijn.
Er zijn natuurlijk verschillende speelzones bijgekomen en enkele grotere speelzones zijn de komende legislatuur aan vernieuwing toe (Rabotpark, Blaarmeersen, Citadelpark). Vanuit integratie van de speelzone in de natuurlijke omgeving, is het niet altijd haalbaar om een substantieel deel van onze speelzones in de meest integraal toegankelijke ondergrond – rubber – uit te voeren. Wel zoeken we manieren om enkele toestellen uit de speelzones integraal toegankelijk te maken, bijvoorbeeld door de ondergrond aan te passen of door bv. een speeltoestel vanaf een pad met een houten vlonder toegankelijk te maken. Zo zullen delen van de speelzone in het vernieuwde Wolterspark ook integraal toegankelijk zijn.
In de Blaarmeersen wordt binnenkort in het kader van de werken aan de Waterkant door Farys en Stad Gent een nieuwe waterspeelzone aangelegd die sterk inclusief is ontworpen. Zo zullen er bijvoorbeeld watertafels op rolstoelhoogte zijn die bereikbaar zijn over een soort rubber pad. Onder voorbehoud van voldoende beschikbare middelen in het volgend meerjarenprogramma, zou het ander gedeelte van de speelzone ook opnieuw ingericht kunnen worden, en zal er hierbij gestreefd worden naar de realisatie van een grote inclusieve speelzone.
Daarnaast hebben we ook een overeenkomst met Sint-Gregorius voor de openstelling van hun inclusieve speelzone in Gentbrugge. De stad Gent heeft mee geïnvesteerd in deze speelzone en neemt in het kader van de openstelling ook bepaalde beheertaken op.
Samen met de toegankelijkheidsambtenaar willen we de gedeeltelijk of integraal toegankelijke speelzones beter communiceren. Want onbekend is onbemind…. De afstemming daarover is lopende. Zo willen we het mogelijk maken om op de website van de buitenlocaties in Gent specifiek te zoeken naar speelzones waar integraal toegankelijke toestellen staan. Ook op de kaart ‘Toegankelijk Gent in kaart’ zullen we deze speelzones zichtbaar maken.
Ik dank u om dit opnieuw deze legislatuur op de agenda te zetten. Begin deze legislatuur en zonder budgettaire context is het niet verstandig grote uitspraken te doen, maar dat neemt niet weg dat we de huidige en toekomstige investeringen nog meer met een inclusieve bril moeten plannen en aanbod uitbreiden.