Een tijdje geleden namen de bewoners van Muide-Meulestede zelf het initiatief om sluikstorten in hun wijk aan te pakken. Enkele buren plaatsten borden en affiches en gingen in gesprek met de buurtbewoners. Daarnaast organiseerden ze een grote schoonmaakactie, waarbij ook enkele raadsleden hun steentje bijdroegen.
Schepen Bracke liet weten dat zij in contact staat met deze organisatie en met de buurtbewoners. Tijdens de presentatie van het Netheidsrapport in de vorige commissie VOGOK verwees de schepen naar Muide-Meulestede als een voorbeeld van hoe zij meer wijkinitiatieven wil stimuleren om de stad schoon te houden.
Kan de schepen toelichten hoe deze contacten verlopen en welke stappen er al zijn ondernomen om dit initiatief te ondersteunen en tegemoet te komen aan de vele ideeën die leven in de buurt?
Er werd ook gezegd dat er in wijken mogelijks proefprojecten zouden opgezet worden in samenwerking met burgerinitiatieven. Is dat iets dat zou starten op korte termijn? Of heeft de Schepen al meer zicht wanneer dit zou worden uitgezet?
Op 20 maart had ik een goed gesprek met de bewonersgroep van Muide-Meulestede, samen met een medewerker van de Cel Regie Netheid. Tijdens het gesprek werden heel wat zaken besproken, en nadien verder opgevolgd door de diensten. En daar kwam best wel wat uit.
De frequentie van de lediging van de afvalkorven bleek in de lente en de zomer niet verhoogd te worden, op de korven aan het Kapitein Zeppospark na. Terwijl er best wel wat korven staan, zeker aan de groenzones die in de zomer druk gebruikt worden. IVAGO verdubbelt daarom de ledigingsfrequentie, om het toegenomen gebruik van de publieke ruimte in de warmere maanden op te vangen.
IVAGO organiseert een extra pop-up containerpark in juni, door de staking viel er een editie in het water. En het bijzondere is: we maken er een avondeditie van. Een goede test voor zowel de operationele haalbaarheid voor IVAGO en partners, als het succes van zo’n avondopening.
IVAGO laat ook stickers ontwerpen voor de afvalkorven, met QR-codes om meldingen sluikstort te doen. Hoe sneller gemeld, hoe sneller opgeruimd. Bewoners willen graag helpen om die stickers aan te brengen.
De bewonersgroep zal ook betrokken worden in de herwerking van de huisvuilbrochure voor de zakkenzone van IVAGO. Doelstelling is om die brochures zo helder mogelijk te maken voor een diverse bevolking. Net zoals dit in het verleden al gebeurde voor de brochures en signalisatie voor het gebruik van ondergrondse containers.
Bij de handelszaken die voeding aanbieden, zal de Dienst Economie sensibiliseren over de verplichting om zelf vuilnisbakken te plaatsen aan de handelszaak.
Naast de gesprekken met de Stad, wil de bewonersgroep ook de dialoog aangaan met Thuispunt Gent over het afvalbeheer van de vele sociale woningen. Ook de Cel Regie Netheid wil extra inzetten op de samenwerking met Thuispunt Gent.
Op 22 april was er een opvolggesprek. Daar werd verder bekeken waar bewoners zelf hun energie willen op richten in de komende maanden en hoe de Stad daarbij ondersteuning kan bieden. Rond een aantal van de actiepunten zullen bewoners, samen met de wijkregisseur en de Cel Regie Netheid, in kleinere groepjes verder werken. In mei en juni volgen nog twee overlegmomenten met alle partners.
Muide-Meulestede is een buurt waar bewoners duidelijk zelf mee aan de slag willen gaan om werk te maken van een propere wijk. En dat moeten we stimuleren. Vandaar dat ik de vorige commissie liet vallen dat dit een goede wijk is om in de toekomst proefprojecten op te zetten. Wat dat juist kan zijn, zal deel uitmaken van de opmaak van het nieuwe beleidsplan. Als we bijvoorbeeld met alle netheidspartners afspreken om onze opruimacties beter op elkaar af te stemmen, en methodes hiervoor willen uitproberen, dan kunnen we dit eerst op wijkniveau testen.
di 13/05/2025 - 09:17