Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. De woordenschat van baby’s en peuters die veel woorden horen, groeit razendsneL Het is zelfs bewezen als je heel vroeg met je kind praat en samen in boekjes kijkt, heeft je kind het later makkelijker op school.
Als je in een Boekstart-gemeente woont krijg je via het consultatiebureau van Kind en Gezin of via de BIB op twee momenten voor je peuter naar school gaat een boekenpakket.
Vandaag zijn er 283 gemeenten van de 304 een Boekstart-gemeente. Tot op heden is Gent dit nog niet.
De inbreng van de Vlaamse Overheid is 100 % voor de babypakketten (dus voor alle kinderen die in Gent geboren worden, dat zijn er een ongeveer 3000 op jaarbasis).
Heel wat ouders en coördinatoren van kinderdagverblijven vragen zich af waarom Gent geen Boekstart-gemeente is.
Kan er overwogen worden om Gent ook aan te sluiten als Boekstart-gemeente ?
Wat is de mening van de schepen in deze ?
Bedankt, raadslid D’Hose voor uw boeiende vraag.
Boekstart is absoluut een sterke leesbevorderingscampagne, die leesplezier bij de allerkleinsten introduceert, op brede schaal. Ik ben Boekstart dus an sich inhoudelijk zeer genegen.
Boekstart mikt wel op dezelfde doelgroep als ons eigen bibliotheekproject Boekje proef, met eenzelfde finaliteit. Boekje Proef kent al vele jaren succes in Gent en we bereiken er jaarlijks alle kinderen in stedelijke kinderdagverblijven of bij een onthaalmoeder mee die aangesloten zijn bij de stad. Dankzij Boekje Proef worden gezinnen ook actief toegeleid naar hun bibliotheek in de buurt.
In de Boekje proef-pakketten investeert de bibliotheek jaarlijks tussen de 2000 en 3000 EUR collectiebudget. Instappen in Boekstart zou voor de bibliotheek een investering van collectiebudget impliceren die jaarlijks groter is dan nu voor Boekje Proef.
Concreet zou het bijvoorbeeld een aantal jaren met zich meebrengen dat we het budget voor de collectie baby-, peuter- en kinderboekjes sterk moeten uitbreiden. Ook het uitlenen van de knisper-, bad- en voelboekjes in al die verscheidene formaten en specifieke materialen zou in de praktijk heel wat aanpassingen aan onze processen vragen. En ga zo maar verder.
En toch wil ik dit voorstel niet zomaar loslaten. De leesvaardigheid en het leesplezier van onze allerjongsten bevorderen is té belangrijk om hier niet met open vizier naar te kijken.
Het zal u niet meer verbazen: de opmaak van de meerjarenplanning loopt, en we kunnen desbetreffend geen voorafnames doen. Laat ons van die tijd gebruik maken om het aanbod van Boekstart – samen met schepen Willaert - grondig te bekijken en mee te nemen in een breder verhaal.
di 13/05/2025 - 10:55