Op het openbaar domein staan heel wat nutskasten. Deze kasten blinken echter niet uit in schoonheid, ze zijn geen toegevoegde waarde voor het straatbeeld.
Maar het kan ook anders, op een aantal plekken in Vlaanderen ging men creatief aan de slag met deze kasten en heeft men er artiesten op losgelaten, wat geleid heeft tot fraaie stukjes street art.
Ik ben ervan overtuigd dat er in Gent ongetwijfeld artiesten zijn, die zich eveneens willen uitleven op de nutskasten. Creatief aan de slag gaan met deze kasten, als opfleuring van de publieke ruimte, zou een meerwaarde betekenen in onze stad.
Gezien de nutskasten geen eigendom zijn van de stad, moet dit uiteraard gebeuren in overleg met de diverse nutsmaatschappijen.
In 2021 vroeg ik aan de toenmalige schepen of er een mogelijkheid was dat het festival Sorry, not sorry creatief aan de slag kon gaan met de nutskasten in onze stad. Het antwoord van de schepen was dat men ging onderzoeken of er een concreet project kon uitgewerkt worden, in overleg met de nutsmaatschappijen.
Is de schepen bereid om een samenwerking op te zetten met de nutsorganisaties i.f.v. streetart op hun nutskasten ?
Beste raadslid,
Dankjewel voor uw vraag.
Het wordt weleens gezegd, een levendige stad herken je aan zijn streetart. 'We zetten daar als stad dan ook graag op in. We doen dit onder de noemer Sorry, not Sorry. Dit kadert binnen de culturele focus van de stad Gent op kunst in de publieke ruimte.
Kunstenaars worden gestimuleerd om de straten te gebruiken als speel- en creatieplek en tegelijk wordt kunst op deze manier buiten de muren van musea gebracht. Zo komt een breder publiek in aanraking met het werk van nationale en internationale toptalenten.
Onder het label 'SORRY, NOT SORRY' ondersteunt de Stad Gent het hele jaar door streetart, met als meest zichtbare voorbeelden de grote muurschilderingen die verspreid over de stad te bewonderen zijn en uiteraard ook het fel begeerde Sorry not sorry street art plan.
Aan de vraag die u stelde in 2021 is er effectief gevolg gegeven. Cultuur Gent werkte in 2022 in samenwerking met het Industriemuseum het project ‘Van Stroom tot Streetart' uit. Een tiental grijze nutskastjes in de buurt van het museum werden door een mix van illustratoren, beeldend kunstenaars en streetartists omgetoverd tot kleine kunstwerkjes. De kunstenaars lieten zich inspireren door de uitgebreide collectie van het museum, meer bepaald door archiefstukken gekoppeld aan het thema stroom. Zo koppelden we inhoud aan het artistiek ontwerp. Een handig wandelkaartje informeert je onderweg over de collectie van het museum.
Ook op andere plaatsen in Gent werden grijze kastjes onder handen genomen. Een paar voorbeelden hiervan kan je vinden in Sint-Denijs Westrem (hoogspanningscabines met wijkbudget), in Wondelgem (eveneens een project met wijkbudget) en binnenkort in de Muinkwijk (eveneens een project met wijkbudget).
Maar ook als onderdeel van kleinere projecten werden deze kastjes aangepakt, zoals bijvoorbeeld aan het Fonteineplein (een hoogspanningscabine), in de Voormuide en op het Emilius Seghersplein in de Brugse Poort.
Het gebruik van deze grijze kastjes is met andere woorden al goed ingeburgerd in Gent en we sluiten niet uit dat er in de toekomst nog projecten mogelijk zullen zijn.
di 13/05/2025 - 13:32