Terug
Gepubliceerd op 15/05/2025

2025_MV_00415 - Mondelinge vraag van raadslid Simon Smagghe: Toepassing 3-30-300 regel

commissie vrije tijd, openbaar groen, openbare netheid en klimaat (VOGOK)
ma 12/05/2025 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 12/05/2025 - 22:09
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Stephanie D'Hose, Fractievoorzitter Voor Gent; Bruno Matthys; Sami Souguir; Sven Taeldeman; Karlijn Deene; Bert Misplon, Fractievoorzitter Groen; Ronny Rysermans; Frederik Sioen; Liesbet De Weder; Sarah Van Acker; Jenna Boeve; Bob Cammaert; Stefaan De Winter; Julie Steendam; Simon Smagghe; Barbara Bonte; Freya Van den Bossche; Veli Yüksel; Sophie Vanonckelen; Laura Schuyesmans; Gert Robert; Isabelle Heyndrickx, Fractievoorzitter CD&V; Yüksel Kalaz; Jonas Naeyaert, Fractievoorzitter Vlaams Belang; Christophe Peeters; Filip Watteeuw; Mathias De Clercq; Sofie Bracke; Bram Van Braeckevelt; Rudy Coddens; Zeneb Bensafia; Astrid De Bruycker; Evita Willaert; Patricia De Beule; Stijn De Roo; Anneleen Van Bossuyt; Joris Vandenbroucke; Hafsa El-Bazioui; Fourat Ben Chikha; Burak Nalli; Dilek Arici; Veerle Baert; Mathieu Cockhuyt; Yilmaz Cetinkaya; Charlotte Coucke; Sabena Donkor; Lies Vanpeperstraete; Wouter Decoodt; Pascal Vlaeminck; Maarten De Grauw

Afwezig

Gaëlle De Smet; Els Roegiers; Filip Van Laecke; Tom De Meester, Fractievoorzitter PVDA; Johan Deckmyn; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman; Sherley Blomme

Secretaris

Maarten De Grauw

Voorzitter

Bruno Matthys
2025_MV_00415 - Mondelinge vraag van raadslid Simon Smagghe: Toepassing 3-30-300 regel 2025_MV_00415 - Mondelinge vraag van raadslid Simon Smagghe: Toepassing 3-30-300 regel

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

In het bestuursakkoord valt te lezen dat  de 3-30-300-regel van professor Konijnendijk de maatstaf bij grote nieuwe ontwikkelingen is.

Daarbij heb ik volgende vragen voor de schepen:

Indiener(s)

Simon Smagghe

Gericht aan

Bram Van Braeckevelt

Tijdstip van indienen

di 06/05/2025 - 22:20

Toelichting

Vanaf wanneer spreken we van een grote ontwikkeling?
Welke maatstaven worden hierbij gehanteerd?
Is dit vanaf een bepaald aantal wooneenheden, een bepaalde oppervlakte of andere criteria?
Hoe gaat u de vooropgestelde vergroening concreet afdwingen?
 

Bespreking

Antwoord

Collega Smagghe,

Onze lange termijndoelstelling is om van Gent een klimaatrobuuste, leefbare stad te maken. Vergroenen is hierin essentieel omwille van een brede waaier aan voordelen en co-benefits zoals het bufferen en laten infiltreren van regenwater, het afkoelen van de omgeving en schaduwvoorziening op hittedagen en het creëren van sociale ontmoetingsplekken. De 3/30/300 regel is hierin een heldere internationaal aanvaarde leidraad.

In deze legislatuur zullen we de implementatie van de 3-30-300 regel samen met de diensten en collega's in het college concreet maken. We bouwen daarbij verder op bestaande plannen en instrumenten zoals het bomenbeleidsplan, het groenstructuurplan, de bouwblokvisie, de verordening stedenbouwkundige lasten, de tool slim ruimtelijk plannen, ….  

In het kader van nieuwe ontwikkelingen hanteert de Groendienst momenteel de volgende uitgangspunten:

  • Bestaande waardevolle elementen van het groenblauw netwerk worden maximaal bewaard en uitgebreid (bomenrijen, grachten, solitaire bomen, bosjes, vijvers, poelen, …). 
  • Waar omgevingsrandvoorwaarden het toestaan, worden maximaal bomen aangeplant. 
  • We willen dat elke Gentenaar op maximaal 150 meter van een stukje openbaar woongroen kan genieten en op maximaal 400 meter van een wijkpark van 1ha woont. Indien dat niet het geval is in een buurt waar een nieuwe grote ontwikkeling gepland wordt, wordt er onderzocht om deze doelstelling mee te realiseren als onderdeel van de ontwikkeling.
  • Vanaf 10 wooneenheden dient er 20m² openbaar groen per wooneenheid te worden voorzien; voor studentenhuisvesting geldt de richtlijn van 5m²/kamer. Dit openbaar groen moet toegankelijk en doorwaadbaar zijn. Elke nieuwe openbare groenzone moet ook maximaal aansluiten bij of zich inpassen in de bestaande of gewenste landschappelijke, natuurlijke en/of recreatieve groenstructuur.
  • De inrichting van een groenzone is niet generiek. Het fysisch systeem (bodem, water en reliëf) fungeert als basis voor de inrichting. 

Meer groen en natuurlijk is belangrijk, niet in het minst omdat we weten dat mensen met natuur in de buurt gelukkiger en gezonder zijn. Deze legislatuur maken we werk van de actualisering van het Groenstructuurplan en het Bomenbeleidsplan, met  de 3-30-300 regel als leidraad.  

di 13/05/2025 - 09:56