In het Gentse dierenasiel wordt het ene na het andere nestje kittens binnengebracht. Op piekmomenten zijn er maar liefst tachtig kittens, die meer zorg nodig hebben dan volwassen dieren. Deze tachtig dieren komen bovenop de katten die er al waren. Daarom doet het asiel nu een oproep naar pleeggezinnen voor de kittens.
De Stad Gent heeft onder meer een samenwerkingsovereenkomst met het dierenasiel Gent voor de uitvoering van het zwerfkattenbeleid, naast ook de vzw Kat zoekt Thuis en de faculteit voor dierengeneeskunde aan de Universiteit Gent.
Vorige maand stelde ik in het kader van de zwerfkattenproblematiek nog een vraag over Poezenboot Caprice, die door een verplichte verhuis tijdelijk haar werkzaamheden moet staken, waardoor er vier maanden lang geen nieuwe dieren meer mogen opgevangen worden.
U antwoordde onder meer het volgende: “Veel Gentenaars kennen echter de weg naar de Poezenboot en brengen er gevonden zwervende katten binnen voor verdere opvang. Het tijdelijk stopzetten van de werking van de Poezenboot zou betekenen dat deze mensen naar alternatieve opvanglocaties moeten gaan zoals het Dierenasiel Gent of vzw Kat zoekt thuis.”
1. Beschikt de schepen over cijfers van het aantal opgevangen kittens van de voorbije 5 jaar in het Dierenasiel Gent en in de overige 2 opvanginitiatieven in het kader van het zwerfkattenbeleid, namelijk de vzw Kat zoekt Thuis en de faculteit voor dierengeneeskunde?
2. Kan het hoge aantal binnengebrachte nestjes kittens in het dierenasiel volgens de schepen een gevolg zijn van het (tijdelijk) intrekken van de vergunning van de Poezenboot?
3. De Stad laat katten steriliseren die niet gechipt zijn. Om hoeveel dieren ging het de voorbije 5 jaar? Worden er momenteel extra sterilisatiecampagnes gepland?
4. Zoekt de Stad actief mee naar pleeggezinnen voor de kittens? Zo ja, op welke manier wordt de bevolking over deze mogelijkheid geïnformeerd?
5. Is de huidige capaciteit van de opvanginitiatieven waarmee de Stad een samenwerkingsovereenkomst heeft, voldoende om de toestroom van kittens en andere dieren op te vangen? Wordt er nog gedacht aan andere (tijdelijke) initiatieven?
Collega Bonte,
Ik schets graag nog even de beleidscontext wat zwerfkatten betreft. Stad Gent heeft een overeenkomst met de organisatie Kat zoekt Thuis om vangstacties te organiseren. Daarnaast werken we samen met de Universiteit Gent – Faculteit Diergeneeskunde om de gevangen zwerfkatten te steriliseren/castreren. De wilde zwerfkatten worden nadien terug vrij gelaten op de plaats waar ze gevangen werden. Kittens of socialiseerbare katten worden vaak opgevangen in de organisatie zelf. Met het Dierenasiel Gent hebben we een overeenkomst voor de opvang van verloren gelopen, achtergelaten en zwervende dieren en ook andere erkende Gentse dierenverenigingen vangen zwerfkatten op, zoals de Poezenboot.
De capaciteit van deze opvanginitiatieven staat inderdaad vooral onder druk tijdens de kittenperiode. Dat is uiteraard geen Gents fenomeen.
Het dierenasiel geeft jaarlijks zijn cijfers door, de cijfers van Kat Zoekt Thuis zijn te vinden op hun website. Zoals aangegeven lijkt het me interessanter om dit schriftelijk na te bezorgen (in 2023 waren dat er iets meer dan 600). Ook het aantal sterilisaties aan de Ugent kan ik nabezorgen (in 2024 waren dat er 179).
Vanuit vertrouwen naar die organisaties is het vandaag niet zo dat we als stad extra initiatieven voorzien of tijdelijke opvangplaatsen creëren, om actief mee te zoeken naar pleeggezinnen. We geven de verschillende dierenverenigingen wel een zichtbare plaats op de stadswebsite en roepen daar op om een kat te adopteren. Tijdens deze drukke maanden gebruiken de verenigingen vooral hun eigen netwerk of werken ze samen met andere asielen. De Poezenboot is momenteel nog steeds operationeel dus het aantal binnengebrachte nestjes heeft absoluut geen link met de vergunning van de Poezenboot.
En tot slot kan ik meegeven dat er momenteel geen concrete campagnes gepland zijn rond het steriliseren van katten, maar we nemen deze suggestie zeker mee.