Terug
Gepubliceerd op 16/04/2025

2025_MV_00298 - Mondelinge vraag van raadslid Patricia De Beule: Huisvesting voor kinderopvang

commissie welzijn, werk, onderwijs, participatie en personeel (WWOPP)
di 15/04/2025 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: wo 16/04/2025 - 10:27
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Bert Misplon, Fractievoorzitter Groen; Dilek Arici; Rudy Coddens, Voorzitter Gemeenteraad; Zeneb Bensafia, Plaatsvervangende voorzitter Gemeenteraad; Stephanie D'Hose, Fractievoorzitter Voor Gent; Karlijn Deene; Patricia De Beule; Ronny Rysermans; Laura Schuyesmans; Sophie Vanonckelen; Veerle Baert; Sabena Donkor; Jonas Naeyaert, Fractievoorzitter Vlaams Belang; Fourat Ben Chikha; Pascal Vlaeminck; Filip Van Laecke; Tom De Meester, Fractievoorzitter PFDA; Filip Watteeuw; Sofie Bracke; Bram Van Braeckevelt; Astrid De Bruycker; Evita Willaert; Jenna Boeve; Bob Cammaert; Mathieu Cockhuyt; Yilmaz Cetinkaya; Tom Van Dyck

Afwezig

Yüksel Kalaz; Isabelle Heyndrickx, Fractievoorzitter CD&V; Els Roegiers; Lies Vanpeperstraete; Stefaan De Winter; Frederik Sioen; Liesbet De Weder; Charlotte Coucke; Simon Smagghe; Julie Steendam; Barbara Bonte; Johan Deckmyn; Anneleen Schelstraete; Maarten De Grauw; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman; Sherley Blomme

Secretaris

Tom Van Dyck

Voorzitter

Dilek Arici
2025_MV_00298 - Mondelinge vraag van raadslid Patricia De Beule: Huisvesting voor kinderopvang 2025_MV_00298 - Mondelinge vraag van raadslid Patricia De Beule: Huisvesting voor kinderopvang

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Vlaanderen voorziet in 5000 extra opvangplaatsen, wat een goede zaak is, want vandaag kampt men nog steeds met een tekort aan kinderopvangplaatsen.

Maar daarnaast is het heel moeilijk om geschikte panden te vinden.

In Antwerpen worden leegstaande panden ingezet als kinderdagverblijf.

Indiener(s)

Patricia De Beule

Gericht aan

Evita Willaert

Tijdstip van indienen

vr 04/04/2025 - 09:26

Toelichting

Is deze piste, al dan niet via samenwerking met externe partners,  in Gent al bekeken ?

Zo ja, wat is het resultaat ?  

Wat is de mening van de schepen in deze ?

Bespreking

Antwoord

Beste Raadslid De Beule, bedankt voor uw vraag.

De noden rond kinderopvang zijn groot, dat weten we allemaal en die situeren zich op verschillende domeinen. Kinderopvang is een Vlaamse bevoegdheid, maar in Gent nemen we ook als stadsbestuur onze verantwoordelijkheid zeer ernstig. 

De stad heeft 2 ‘rollen’ in deze: we nemen enerzijds de regierol op en anderzijds zijn we zelf organisator van kinderopvang. Het is vanuit die 2 rollen dat ik me zeer bewust ben van de algemene druk op de ruimte in onze stad en meer bepaald de nood aan ruimte voor kinderopvang, die dan ook nog eens geschikt en betaalbaar is voor organisatoren.  

Het is evident dat ik opensta voor samenwerking met alle aanbieders van kinderopvang en het ter beschikking stellen van of zoeken naar geschikte infrastructuur.

Zoals u weet, collega, stelt kinderopvang heel specifieke eisen op vlak van veiligheid, toegankelijkheid, buitenruimte en akoestiek. Ook is er een spreidingsplan, de zogenaamde dekkingsgraad, die opvolgt waar de nood zich bevindt ten opzichte van de locatie van de kinderdagverblijven. 

De Dienst Kinderopvang stimuleert binnen onze organisatie de reflex om alle ruimtelijke opportuniteiten steevast ook te onderzoeken op hun kansen voor huisvesting voor kinderopvang.

Dat begint bij de ruimtelijke planning en de opmaak van Ruimtelijke Uitvoeringsplannen en dergelijke. Daar worden kindfuncties, zoals kinderopvang, altijd op de kaart gezet. Zeker maatschappelijk waardevolle functies zoals kinderopvang passen helemaal binnen de visie op een duurzame, inclusieve stad. We kunnen geen nieuwe wijken of grootschalige woonprojecten bouwen zonder rekening te houden met de noden van gezinnen, zoals kinderopvang. Kinderopvang staat actief op de radar wanneer grotere stadsontwikkelingsprojecten concreet worden, bijvoorbeeld bij plinten van nieuwbouwprojecten. 

Verder wordt ook het eigen patrimonium van de stad gescreend. Het betreft zowel leegstaande panden als projecten op de tekentafel, uit ons eigen patrimonium of dat van partners zoals Sogent, Thuispunt Gent of de kerkfabrieken. 

Uit de screening van bestaande panden blijkt echter dat ze niet altijd – of ik zou eigenlijk moeten zeggen, vaak niet - geschikt zijn volgens de strikte normen van Agentschap Opgroeien. In het stedelijk patrimonium gaat het vaak om erfgoed, loodsen of andere locaties die technische en financiële uitdagingen met zich meebrengen. Dat neemt niet weg dat we moeten blijven screenen. Als er opportuniteiten zijn, dan wil ik heel graag dat die aangeboden worden aan organisatoren. 

We volgen ook nauwgezet de ontwikkelingen bij de woonmaatschappij. In gesprekken met Thuispunt Gent bleek dat er bij nieuwbouwprojecten zeker openheid is om ruimte voor kinderopvang te voorzien, maar dat daar ook een correcte vergoeding tegenover moet staan. Initiatiefnemers zijn vaak gebonden aan beperkte budgetten, en daar wringt het schoentje: zonder bijkomende financiering wordt het moeilijk om dit potentieel te gaan verzilveren.

Het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) -waar alle organisatoren van opvang in zetelen- speelt een belangrijke rol als platform waar deze opportuniteiten besproken worden met alle opvangorganisatoren. Wanneer zich een kans aandient – bijvoorbeeld een geschikt pand of een projectontwikkelaar met ruimte – brengen we dat via het LOK onder de aandacht van mogelijks geïnteresseerde initiatiefnemers. Ook als een opvanglocatie stopt, zorgt de dienst kinderopvang ervoor dat de locatie maximaal behouden blijft voor kindfuncties. De stad neemt daarin een regierol op. 

Daarnaast wil ik nog graag meegeven dat we - aanvullend op de VIPA-subsidies van Vlaanderen – ook zelf vanuit de stad bijkomende financiële ondersteuning bieden. 

  • Zo voorzien we jaarlijkse start- en investeringssubsidies voor kinderopvanginiatieven. 
  • Er zijn ook herinvesteringssubsidies om infrastructuur verder te verbeteren. 
  • Ook qua werkingsmiddelen ondersteunen we de private aanbieders. Wanneer Agentschap Opgroeien een subsidieoproep lanceert, dan voegen we daar als stad een budget aan toe. Daarmee kunnen we aanvragers die uit de boot vallen bij Vlaanderen, alsnog financieel steunen, zodat er toch nog extra Gentse plaatsen kunnen worden gecreëerd in de wijken met de grootste noden. In de afgelopen legislatuur investeerden we daar €2.6 miljoen stadsmiddelen in.

Beste raadslid De Beule, kinderopvang blijft voor onze stad een prioriteit, ook in ons ruimtelijk beleid. We blijven actief op zoek naar opportuniteiten, zorgen voor afstemming via het LOK, en ondersteunen initiatieven zoveel mogelijk – maar voor structurele vooruitgang zijn er ook extra middelen nodig. Die vraag leggen we dan ook graag op tafel bij de Vlaamse regering. 

Het is alvast positief dat de subsidie van Vlaanderen opgetrokken zal worden van 60 naar 70% wat bouwprojecten betreft. Laten we hopen dat dat ook soelaas biedt, zodat, wanneer er panden zijn, die ook financieel haalbaar zijn voor opvangorganisatoren. Ook daar knelt soms het schoentje.

Kortom, we staan er zeker voor open, we doen het nodige: de ruimte is schaars, maar we houden de opportuniteiten in onze stad echt op de radar, ook voor andere organisatoren van kinderopvang. Ik dank u.

wo 16/04/2025 - 09:48