Graag wil ik de geplande toekenning van subsidies aan TEJO vzw toejuichen. Het bestuur heeft geluisterd naar de oppositie en is teruggekomen op haar stappen.
Wanneer het goed is, mag dat ook eens gezegd worden. De subsidies kan men gebruiken om een tweede halftijdse coördinator aan te stellen, dit is geen overbodige luxe.
Hiermee is de kous natuurlijk niet af. Deze middelen geven de kans om 2025 te overbruggen.
Het is niet makkelijk om geld te vinden in een besparingslegislatuur en daarom heb ik volgende vraag aan de schepen:
-Hoe ziet de schepen de toekomst van vzw TEJO na 2025?
-Kan vzw TEJO na 2025 weer aanspraak maken op subsidies van de Stad?
-Wat is de stand van zaken van het overleg met bovenlokale overheden om bij te dragen aan de werking van vzw TEJO en andere soortgelijke organisaties?
Een goede gezondheid is goud waard. Het is wat we elkaar bij het begin van het nieuwe jaar toewensen en terecht. Een goede fysieke gezondheid staat niet los van mentale gezondheid. En hier wringt het schoentje. 'Je goed in je vel voelen' is vandaag een grotere uitdaging dan ooit tevoren.
Steeds meer kinderen en jongeren zijn mentaal kwetsbaar. Dat weten we omdat we de krant niet kunnen openslaan zonder alweer zorgwekkende cijfers en signalen te lezen. Maar jongeren trekken ook zelf aan de alarmbel. Vorig jaar bracht de scholierenkoepel de onthutsende resultaten mee van een eigen onderzoek. 1 op 3 jongeren werd ooit gepest. 30% kan zichzelf niet zijn op school. Het zijn jongeren die zich het vaakste eenzaam voelen. En zo kan ik nog wel even verder gaan.
Het is vanuit die zorg dat we als stad sterk inzetten op de mentale veerkracht van jongeren. Preventief, door gevoeligheid bij opvoedingsactoren te versterken, maar ook wanneer de nood zich stelt. Daarvoor is het nodig dat we als stad voorzien in plekken waar jongeren durven en kunnen aankloppen.
De impact van het wegvallen van de federale middelen op TEJO is groot. De precaire financiële situatie van TEJO betekende dat zij op korte termijn ongeveer de helft van de rechtstreekse psychologische hulp die de organisatie biedt aan kwetsbare jongeren zou moeten schrappen. Gezien de maatschappelijke nood is dit onaanvaardbaar.
Daarom besliste het college om alsnog tijdelijk tussen te komen met een subsidie van 30.000 EUR.
En inderdaad, beste collega, deze noodsubsidie biedt slechts zekerheid tot het einde van dit jaar. Ik begrijp dan ook uw vraag naar een duurzamer toekomstperspectief voor de werking. U weet echter net zo goed als ik, en ik hoor mijn collega schepen Bram zichzelf regelmatig herhalen, dat wij op dit moment nog geen uitspraken kunnen doen over nieuw beleid. Ook ik zal geen voorafname doen op deze beslissingen. De budgetoefening en opmaak van het meerjarenplan zijn volop gaande. Ik vraag dan ook om uw geduld.
Hoe onduidelijk de toekomst voorlopig nog is, een blik op de voorbije bestuursperiode toont dat we steeds sterk hebben ingezet op dit belangrijk thema. De afgelopen legislatuur investeerden we 475 duizend euro per jaar extra in gasten die vandaag jong zijn en morgen de toekomst maken. We zijn hier als stad dus altijd ambitieus en ernstig in geweest en we willen deze ambitie niet loslaten.
We kunnen deze grote uitdaging niet alleen aan. Tot op heden hebben onze signalen aan het bovenlokale niveau nog geen resultaat gebracht. We blijven in gesprek met de Vlaamse en de federale overheid om meer structurele steun te verkrijgen voor werkingen die het mentaal welzijn van jongeren bevorderen.
wo 16/04/2025 - 17:13